Limba germana este relativ simpla

Limba germana este relativ simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine, si obisnuita cu declinarile, o invata fara mari dificultati.Acest lucru, de altfel, este mentionat de profesorii de germana la inceputul fiecarui ciclu de studii. Se incepe cu studiul unor der, die,das, des, dem, den ,etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica dezarmanta. Ca sa ilustram ceea ce tocmai am afirmat, sa luam un exemplu practic: Pentru inceput, cumparati Cartea de Limba Germana: este un volum minunat, cu coperti cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (auf Deutsch : Hottentotten).
In carte se povesteste cum un fel de canguri mici (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Koffer), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana "custi acoperite cu panza" (Lattengitterkoffer) si atunci cand contin un cangur,ele sunt numite Beutelrattenlattengitterkoffer.
Intr-o zi hotentotii au arestat un asasin (Attentaeter), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste in germana Hottentottenstottertrottelmutter iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentaeter. Potera captureaza asasinul si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkoffer), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului,si deodata, un razboinic hotentot se intoarce strigand:
- Am prins asasinul (Attentaeter)!
- Da? Care? - întreaba seful de trib.
- Pe Beutelrattenlattengitterkotterattentäter - raspunde razboinicul.
- Cum adica, asasinul (Attentaeter) din cusca de canguri acoperita cu panza (Beutelrattenlattengitterkoffer) ?- intreaba seful hotentotilor.
- Pai,-raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentäter. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).
- A, asa, da! - raspunde seful hotentotilor.Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentaeter!

Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla.Trebuie sa aveti doar un pic de bunavointa.



[Banc trimis de: Luminita ]

0 Response to "Limba germana este relativ simpla"

Trimiteți un comentariu

Daca te-a amuzat acest banc comenteaza-l AICI

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme | Blogger Templates | Discover Credit Cards